Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Honkongu zatkli 90-ročného kardinála za porušenie nového zákona

Na archívnej snímke z 5. marca 2013 Hongkonský kardinál Joseph Zen Zekiun prichádza na ďalšie stretnutie kardinálov vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Od zavedenia nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Čína zaviedla, aby zastavila demonštrácie, sa do väzenia dostalo už viac ako 180 Hongkongčanov.

Hongkong 12. mája (TASR) - Za porušenie nového zákona o národnej bezpečnosti zatkli v stredu v Honkongu 90-ročného kardinála Josepha Zena a ďalších bojovníkov za demokraciu.

Zatknutie si vyslúžilo kritiku zo strany Západu, Čína ju však odmieta a tvrdí, že zadržaní aktivisti konšpirovali so zahraničnými mocnosťami. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie pekinského úradu ministerstva zahraničných vecí v Hongkongu.

"Tieto osoby sú podozrivé z konšpirovania a uzatvárania tajných dohôd so zahraničnými mocnosťami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť. Ide o veľmi závažný čin," uvádza sa vo vyhlásení úradu.

Okrem kardinála Zena zatkli v stredu aj ďalších aktivistov – speváčku populárnej hudby Denise Ho, bývalú advokátku Margaret Ng a akademika Hui Po-keunga.

Zadržali ich v súvislosti so zapojením sa do už zrušenej organizácie, ktorá pomáhala s platením za právne a zdravotné výdavky osobám zatknutým počas protestov za demokraciu pred tromi rokmi.

Všetci štyria aktivisti sa v priebehu stredy dostali z väzenia na kauciu.

Od zavedenia nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Čína zaviedla, aby zastavila demonštrácie, sa do väzenia dostalo už viac ako 180 Hongkongčanov. V takýchto prípadoch štandardne neexistuje možnosť zaplatiť kauciu, pričom obvinení môžu dostať až doživotný trest.

Vlna zatýkaní v Hongkongu vyvolala kritiku zo strany Západu, ktorý sa podľa AFP obáva, že sa Čína snaží oslabiť práva a slobody, ktoré kedysi Hongkongu garantovala.

Podľa organizácie Human Rights Watch dosiahol Hongkong "šokujúce nové dno". Znepokojenie vyjadrili aj Vatikán a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.


Pozn. redakcie TASR: Hui Po-keung = v slovenskom prepise z čínštiny: Sü Pao-čchiang