Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zatkli advokáta novinárok, ktoré informovali o smrti Mahsy Amíníovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mohammad Ali Kamfirúzi, právnik niekoľkých aktivistov a novinárov, bol zadržaný, uviedol proreformný denník Ham Mihan.

Teherán 17. decembra (TASR) - Irán zatkol advokáta dvoch väznených novinárok, ktoré ako prvé informovali o smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej 16. septembra. Jej smrť odštartovala protivládne protesty, ktoré sa s použitím násilia islamistický režim snaží potláčať. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Mohammad Ali Kamfirúzi, právnik niekoľkých aktivistov a novinárov, bol zadržaný," uviedol proreformný denník Ham Mihan. V súvislosti s protestmi sa vo väzbe ocitlo už 25 advokátov, dodal. Kamfirúzi podľa jeho právnika nedostal predvolanie, nebol informovaný o obvineniach a zadržali ho bez akýchkoľvek právnych formalít.

Kamfirúzi zastupoval novinárky Nilúfar Hamediovú a Elaheh Mohammadiovú, ktoré ako prvé informovali o smrti Mahsy Amíníovej. Násilným spôsobom ju zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien. Vo väzbe však upadla do kómy a po troch dňoch zomrela. Hamediovú zadržali 20. septembra po návšteve nemocnice, kde Amíníovú ošetrovali počas kómy.

Mohammadiová je vo väzbe od 29. septembra, keď z Amíníovej rodného mesta Sakíz informovala o jej pohrebe. Novinárky obvinili 8. novembra z propagandy proti štátu a zo sprisahania proti národnej bezpečnosti. Podľa iránskeho práva šaría ide o hrdelné zločiny.

Počas protestov zahynulo už niekoľko sto ľudí a zatknuté boli tisíce ďalších. Jedenásť ľudí odsúdili na smrť, pričom dve popravy už boli vykonané.