Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Zatkli bývalého údržbára pre krádež vzácneho kódexu z Compostely

Na archívnej snímke z roku 2004 vzácny náboženský rukopis tzv. Kalixtov kódex (Codex Calixtinus) . Foto: TASR/AP

Zbierka náboženských rukopisov z 12. storočia, známa pod názvom Kalixtov kódex, zmizla vlani z bezpečnostnej komory katedrály v tomto známom pútnickom meste na severozápade Španielska.

Madrid 4. júla (TASR) - Bývalého údržbára katedrály v španielskom Santiagu de Compostela zatkli pre podozrenie z krádeže vzácneho stredovekého kódexu. Vo väzbe skončila aj jeho manželka a syn s priateľkou, oznámila dnes španielska polícia.

Zbierka náboženských rukopisov z 12. storočia, známa pod názvom Kalixtov kódex (Codex Calixtinus), zmizla vlani z bezpečnostnej komory katedrály v tomto známom pútnickom meste na severozápade Španielska.

Originál bohato zdobeného manuskriptu nevyčísliteľnej hodnoty sa stále nepodarilo nájsť; vyšetrovatelia k tomu ale údajne nemajú ďaleko.

"Myslím, že ideme správnym smerom k rozuzleniu prípadu. Prioritou je nájdenie kódexu," konštatoval španielsky policajný prezident Ignacio Cosidó.

Hlavným podozrivým bol už dlhší čas muž, ktorý viac ako štvrťstoročie pracoval v katedrále ako údržbár a elektrikár a následne prišiel o prácu. Vzácny kódex chcel predať za zhruba 40.000 eur. Takúto sumu mu podľa neho katedrála dlhovala za dlhoročné verné služby.

Rukopisov sa údajne zmocnil v nestráženom momente, keď v zámke bezpečnostnej komory zostali zabudnuté kľúče. Vytrvalo pritom odmieta spoluprácu s vyšetrovateľmi.

Pri zásahoch voči podozrivým polícia zhabala najmenej 1,2 miliardy eur a osem kópií Kalixtovho kódexu a ďalšie starých kníh, ukradnutých z katedrály v Santiagu de Compostela.