Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Zatkli expredsedu kosovského parlamentu Jakupa Krasniqiho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krasniqi na krátke obdobie slúžil dvakrát aj ako zastupujúci prezident Kosova - v rokoch 2010 a 2011.

Haag 5. novembra (TASR) - Bývalého hovorcu Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) Jakupa Krasniqiho zatkli a previezli do Haagu. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na tribunál pre vojnové zločiny v Kosove.

Krasniqi, bývalý predseda kosovského parlamentu, bude čeliť obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, dodal haagsky Osobitný súd pre Kosovo (KSC). Ďalšie detaily týkajúce sa obvinení neposkytol.

Tribunál založili v roku 2015 so zámerom riešiť prípady údajných zločinov spáchaných príslušníkmi UČK počas vojnového konfliktu, ktorý viedol k vyhláseniu nezávislosti krajiny od Srbska v roku 2008. KSC sa riadi kosovskými zákonmi, ale jeho personál tvoria medzinárodní sudcovia a prokurátori. Sídlo súdneho dvora je v holandskom Haagu.

Krasniqiho zatkli v jeho dome na predmestí kosovskej metropoly Priština, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

Krasniqi na krátke obdobie slúžil dvakrát aj ako zastupujúci prezident Kosova - v rokoch 2010 a 2011.

KSC v júni obvinil aj kosovského prezidenta Hashima Thaciho z údajnej úlohy pri takmer stovke vrážd, keď stál na čele UČK. Thaciho v júli vypočúvali, ale nezatkli. Kosovský líder označil obvinenia voči svojej osobe za "prepisovanie dejín". Koncom septembra postavili bývalého veliteľa UČK Saliha Mustafu ako prvého pred tento osobitný súd; čelil obvineniam z vraždy a mučenia.

Počas vojny v Kosove (1998-99) zahynulo viac než 13.000 ľudí. Konflikt sa skončil, keď sa sily zosnulého srbského prezidenta Slobodana Miloševiča stiahli z územia Kosova po intenzívnom 11-týždňovom bombardovaní Severoatlantickou alianciou.