Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zatkli muža podozrivého z plánovania útoku na očkovacie stredisko

Na archívnej snímke z 24. januára 2021 policajt si fotografuje zhorené očkovacie stredisko v rybárskej dedine Urk v Holandsku. Foto: TASR/AP

Zatknutý muž chcel podľa prokuratúry neobyčajne násilným spôsobom sabotovať celoštátne koordinovaný vakcinačný program.

Amsterdam 8. apríla (TASR) - Holandská polícia zatkla 37-ročného muža, ktorý údajne plánoval útok výbušným zariadením na očkovacie stredisko na severe Holandska, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Podozrivý údajne plánoval útok na bývalé sídlo radnice v prístavnom meste Den Helder, ktoré sa v súčasnosti používa ako vakcinačné centrum.

Muža zatkli ešte 18. marca na základe podozrenia z plánovania trestného činu s "teroristickým zámerom". Od zatknutia sa nachádza vo väzbe a úrady pokračujú vo vyšetrovaní s cieľom nájsť jeho možných spolupáchateľov.

Prokuratúra uviedla, že pripravovaný útok posudzuje ako teroristický čin, pretože "mal za cieľ vyvolať v obyvateľstve veľký strach a narušiť hospodárske a spoločenské štruktúry krajiny".

Zatknutý muž chcel podľa prokuratúry neobyčajne násilným spôsobom sabotovať celoštátne koordinovaný vakcinačný program.

V januári v Holandsku zaznamenali viacero prípadov vandalizmu namierených voči celoplošnému lockdownu vrátane útokov na strediská, kde sa vykonávajú testy na ochorenie COVID-19, pripomína agentúra DPA.