Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zatknutie exdôstojníka tajnej služby vrhá tieň podozrenia na Viedeň

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Podľa prokuratúry bol Ott obvinený zo systematického poskytovania informácií ruským tajným službám.

Viedeň 9. apríla (TASR) - Zatknutie bývalého rakúskeho dôstojníka tajnej služby Egista Otta z dôvodu podozrenia zo špionáže pre Rusko upriamilo pozornosť na Viedeň ako na špionážne hniezdo v čase aktuálnej konfrontácie medzi Východom a Západom. Rakúsky kancelár Karl Nehammer v tejto súvislosti minulý týždeň vyzval na zvýšenie bezpečnosti a na utorok zvolal zasadnutie tamojšej Rady pre národnú bezpečnosť. TASR informuje na základe správy správy agentúry AFP.

Bývalý spravodajský dôstojník Ott bol prepustený zo služby v roku 2017 a za podozrenie zo špionáže ho zatkli 29. marca tohto roku. Podľa prokuratúry bol Ott obvinený zo systematického poskytovania informácií ruským tajným službám.

Zadržali ho po tom, čo britské úrady získali písomnú komunikáciu rakúskeho obchodného magnáta Jana Marsaleka s ďalšou osobou podozrivou zo špionáže, zatknutou v Británii. Rakúšan Marsalek je bývalý prevádzkový riaditeľ spoločnosti Wirecard, ktorý je v Nemeckú hľadaný pre obvinenia z podvodu. V roku 2020 z krajiny utiekol a momentálne sa pravdepodobne nachádza v Rusku.

Zdroj blízky tajnej službe v Rakúsku potvrdil, že vo Viedni sa nachádzajú aktívni špióni, takzvaní "krtkovia", ktorí sa snažia infiltrovať vnútorné štruktúry agentúr či organizácií.

Historik a odborník na tajnú službu Siegfried Beer sa vyjadril, že Rakúsko je už tradične sídlom viacerých organizácií OSN a považuje sa za akési premostenie medzi Východom a Západom. Je však známe aj tým, že pred Ruskou inváziou na Ukrajinu malo dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a príliš benevolentné zákony týkajúce sa špionáže. Podľa Beera sa momentálne vo Viedni nachádza približne 7000 zahraničných tajných agentov.

Kancelár Nehammer minulý týždeň upozornil, aby Rakúsko zabránilo sieti ruských špiónov "preniknúť do štruktúr politických strán a kruhov a zneužiť ich". Týmto výrokom narážal na krajne ľavicovú stranu FPÖ (Slobodná strana Rakúska), ktorá aktuálne vedie v predvolebných prieskumoch, a ktorej bývalí ministri verejne preukazovali blízke vzťahy s Putinom, dodáva AFP.