Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zavraždeného učiteľa si okrem Francúzska uctili aj v Nemecku a Grécku

Francúzsky premiér Jean Castex (druhý vľavo) a francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer (druhý vpravo) počas minúty ticha za zosnulého učiteľa dejepisu Samuela Patyho 2. novembra 2020 vo francúzskom meste Conflans-Sainte-Honorine. Vo Francúzsku znovu otvorili školy po tom, čo čečenský moslim zavraždil stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho 16. októbra v meste Conflans-Sainte-Honorine pri Paríži. K vražde došlo po tom, čo dejepisár žiakom pri výklade o slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Foto: TASR/AP

Učiteľ dejepisu a zemepisu Samuel Paty bol zavraždený niekoľko dní po tom, ako svojim študentom na seminári o slobode vyjadrovania ukázal známe karikatúry proroka Mohameda.

Paríž 2. novembra (TASR) - Žiaci, študenti a ich učitelia si v pondelok vo Francúzsku minútou ticha uctili pamiatku stredoškolského učiteľa Samuela Patyho zavraždeného islamistickým radikálom 16. októbra v meste Conflans-Sainte-Honorine ležiacom západne od Paríža.

Ako informovala agentúra AFP, celoštátny hold zavraždenému učiteľovi sa odohral o 11.00 h SEČ v pondelok, v deň návratu žiakov a študentov z jesenných prázdnin.

Na znak solidarity si Patyho pamiatku minútou ticha uctili aj školáci v Nemecku a Grécku.

Učiteľ dejepisu a zemepisu Samuel Paty bol zavraždený niekoľko dní po tom, ako svojim študentom na seminári o slobode vyjadrovania ukázal známe karikatúry proroka Mohameda, čo časť miestnej moslimskej komunity pobúrilo. Svoj odmietavý postoj prejavili aj na sociálnych sieťach, kde sa proti učiteľovi začala nenávistná kampaň.

Jeho vražda bola pre Francúzsko šokom. Súčasne však prezident Emmanuel Macron vyzval postaviť sa na obranu hodnôt Francúzskej republiky a bojovať proti islamistickému radikalizmu. Jeho obhajoba slobody vyjadrovania v podobe karikatúr proroka Mohameda však vyvolala mohutné protesty vo viacerých prevažne moslimských štátoch a niekde mala za následok výzvy na bojkot francúzskych výrobkov.

Medzičasom sa minulý štvrtok v juhofrancúzskom meste Nice odohral ďalší útok, ktorého obeťou sa stali traja ľudia. Útok sa odohral v katolíckom chráme v centre mesta a vláda ho označila za akt "islamistického" teroru.

Páchateľom útoku v Conflans-Sainte-Honorine bol mladý moslim čečenského pôvodu, ktorého rodina získala vo Francúzsku politický azyl. Útok nožom v Nice spáchal 21-ročný Brahim Issaoui, ktorý v septembri ilegálne pricestoval do Francúzska cez Taliansko zo svojho rodného Tuniska. Momentálne je vo vážnom stave - po postrelení zasahujúcou políciou - hospitalizovaný v nemocnici.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že tento týždeň odcestuje do Tuniska a Alžírska, aby tam rokoval o boji proti terorizmu. Rovnaký cieľ má mať aj jeho pripravovaná návšteva v Rusku.

Ďalšie napätie vo Francúzsku vyvolal incident, ktorý sa odohral uplynulú sobotu v meste Lyon, kde bol pred chrámom gréckej pravoslávnej cirkvi postrelený tamojší duchovný. Kňaz je vo vážnom stave v nemocnici. Páchateľ tohto útoku je neznámy. Tento prípad zatiaľ neprevzala prokuratúra špecializujúca sa na činy súvisiace s terorizmom.