Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V čase útoku v klube Bataclan zachytili kamery Abaaouda v metre

Na nedatovanej snímke je Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud Foto: TASR/AP

Zábery z dvoch kamier boli nasnímané v čase, keď sa v klube Bataclan v centre Paríža ešte stále odohrávala rukojemnícka dráma.

Paríž 20. novembra (TASR) - Bezpečnostné kamery na stanici metra Croix de Chavaux na parížskom predmestí Montreuil zaznamenali minulý piatok okolo 22.00 h aj muža podobného predpokladanému strojcovi série atentátov v Paríži.

Informovala o tom dnes televízia BFMTV, podľa ktorej kamery zachytili okamih, ako Abdelhamid Abaaoud preráža v metre turniket. Tieto zábery z dvoch kamier boli nasnímané v čase, keď sa v klube Bataclan v centre Paríža ešte stále odohrávala rukojemnícka dráma. Pri prudkej streľbe a výbuchoch náloží tam prišlo o život 89 ľudí.

Stanica metra Croix de Chavaux je vzdialená zhruba 250 metrov od miesta, kde sa našlo čierne auto značky Seat, použité ozbrojeným komandom pri útokoch na hostí sediacich v piatok večer na vonkajších terasách viacerých barov a kaviarní v 10. a 11. parížskom obvode.



V tomto aute sa našli samopaly typu Kalašnikov. Auto si z požičovne v Belgicku prenajal Brahim Abdeslam, ktorý bol minulý piatok jedným zo samovražedných atentátnikov. Opasok s výbušninami aktivoval v kaviarni na Voltairovom bulvári.

Abdelhamid Abaaoud, ktorý je podozrivý z prípravy a zorganizovania teroristických útokov, prišiel o život pri stredajšej operácii elitných jednotiek francúzskej polície na parížskom predmestí Saint-Denis. Je súčasne podozrivý aj zo spoluúčasti na príprave štyroch zo šiestich atentátov, ktoré sa mali na francúzskom území odohrať od jari tohto roku a tajné služby ich odhalili a zabránili im.

Francúzska kultúrna obec vyzýva robiť dnes o 21.20 h hluk na protiveň teroristom

Významné osobnosti francúzskej kultúry vyzvali, aby sa nielen Parížania a Francúzi, ale celý svet spojili a dnes o 21.20 h začali "robiť hluk a svetlo" na protiveň teroristom. Akcia sa uskutoční v čase, keď sa pred týždňom v Paríži začala séria atentátov s najmenej 129 obeťami na životoch.

Ako informovala televízia BFMTV, k výzve sa okrem iných pridal francúzsky šansoniér Charles Aznavour, prezident Inštitútu arabského sveta Jack Lang či herečka Sylvie Testudová a mnohí ďalší verejne známi ľudia.

"21.20, piatok, 20. novembra: Paríž, Francúzsko, svet, na nohy! Týždeň 'po' zažnime svetlá a sviece, buďme v kaviarňach, na uliciach, námestiach, v mestách, počúvajme a hrajme hudbu, ktorú nenávidia!" uvádza sa vo výzve, ktorá sa objavila vo viacerých francúzskych médiách.

"Robme hluk a svetlo, aby pochopili, že prehrali. Robme spolu túto prostú vec (...), aby sme dokázali, opäť a znova, že kultúra bude naďalej žiariť a posilňovať svetlo nádeje a bratstva," uvádza sa vo vyhlásení.

Verejné zhromaždenia v Paríži a priľahlej oblasti sú až do nedele zakázané. V celej krajine platí výnimočný stav, ale Parížania sa napriek tomu schádzajú na miestach útokov, zapaľujú tam sviečky, kladú kytice kvetov, modlia sa či rozjímajú alebo aj diskutujú, uviedla agentúra AP.

Dnes sa v Paríži pred Veľkou mešitou mala konať demonštrácia, ktorej cieľom bolo prejaviť solidaritu medzi náboženstvami, ale z bezpečnostných dôvodov ju zrušili.

Elyzejský palác dnes oznámil, že 27. novembra sa v parížskej Invalidovni uskutoční štátne smútočné zhromaždenie na pamiatku 129 obetí atentátov, ktoré sa stali najtragickejšou udalosťou v povojnových dejinách Francúzska. Zhromaždeniu bude predsedať prezident Francois Hollande.