Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Záznam faux pas novozélandskej premiérky vydražili za vyše 60.000 eur

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zápis vznikol po tom, ako mikrofóny minulý týždeň v parlamente zachytili polohlasne vyslovenú urážlivú poznámku novozélandskej premiérky na adresu svojho politického oponenta.

Wellington 22. decembra (TASR) — Podpísaný prepis parlamentnej výmeny názorov, v ktorej novozélandská premiérka Jacinda Ardernová použila na adresu svojho politického rivala vulgarizmus, vyniesol po štvrtkovom ukončení on-line aukcie viac ako 100.000 novozélandských dolárov (takmer 60.000 eur). Celá suma poputuje na účet novozélandskej nadácie na boj proti rakovine prostaty, informuje agentúra AFP.

Zápis vznikol po tom, ako mikrofóny minulý týždeň v parlamente zachytili polohlasne vyslovenú urážlivú poznámku novozélandskej premiérky na adresu svojho politického oponenta, lídra pravicovo-liberálnej strany ACT Davida Seymoura.

Bolo počuť, ako podráždená Ardernová sadajúc sa na svoje miesto po odpovedi na Seymourovu otázku, šomre: "To je taký arogantný ču*ák".

Seymour požiadal predsedu novozélandského parlamentu, aby sa Ardernová ospravedlnila, čo znamenalo aj to, že jej poznámka bola zapísaná do oficiálneho záznamu.

Následne prišiel Seymour s nápadom spojiť sily pre dobrú vec: Obaja politici prepis inkriminovanej pasáže parlamentnej diskusie podpísali a pred dražbou ho dali zarámovať.

"Záujem bol väčší, ako sa čakalo," uviedol Seymour vo svojom vyhlásení. Pre agentúru AFP povedal, že očakával, že prepis dosiahne len zlomok víťaznej ponuky, ktorá sa napokon vyšplhala na 100.100 novozélandských dolárov.

Riaditeľ obdarovanej organizácie Peter Dickens informoval, že vydražená suma pokryje zhruba desatinu ročného rozpočtu nadácie, ktorá takto získané prostriedky použije na bezplatné konzultácie alebo činnosť podporných skupín pre svojich klientov.