Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zbraňovú amnestiu v Srbsku predĺžili do konca júna

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lehota na beztrestné a anonymné odovzdanie zbraní, ktoré majú občania v nelegálnej držbe, mala pôvodne skončiť vo štvrtok.

Belehrad 8. júna (TASR) — Po dvoch hromadných streľbách, ktoré si v máji v Srbsku vyžiadali 18 obetí na životoch, tamojšia vláda predĺžila lehotu na odovzdanie nelegálne držaných zbraní do 30. júna. Predĺženie zbraňovej amnestie nariadil srbský minister vnútra Bratislav Gašič, informovala v noci na štvrtok štátna televízia RTS. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Lehota na beztrestné a anonymné odovzdanie zbraní, ktoré majú občania v nelegálnej držbe, mala pôvodne skončiť vo štvrtok.

Do stredy 19.00 h zaevidovala srbská polícia takmer 85.000 odovzdaných zbraní, uviedla na tlačovej konferencii srbská premiérka Ana Brnabičová. Išlo o 62.801 ručných strelných zbraní a 22.119 výbušných zariadení, spresnila.

Výzva na odovzdanie nelegálne držaných zbraní bola súčasťou opatrení, ktoré prijala vláda po oboch útokoch. Iba 13-ročný chlapec zastrelil 3. mája vo svojej škole v centre hlavného mesta deväť spolužiakov a školského strážnika. O deň neskôr zastrelil ďalší mladík v dedine neďaleko Belehradu osem ľudí.

Oba prípady, ktoré Srbskom hlboko otriasli, spolu navzájom nesúvisia.