Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Evakuačná operácia EÚ umiestnila choré deti z Ukrajiny do Talianska

Deti utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine prichádzajú na poľsko-ukrajinský hraničný priechod Medyka, foto z archívu. Foto: TASR / AP

Ide o súčasť európskeho mechanizmu solidarity pre zdravotnícke transfery utečencov a vysídlených osôb v rámci eurobloku.

Brusel 14. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok potvrdila, že Európska únia pomohla s koordináciou prvej operácie MEDEVAC, keď zaistila presun chronicky chorých detských pacientov pôvodom z Ukrajiny z Poľska do Talianska. Informuje spravodajca TASR.

K uskutočneniu prvej zdravotnej evakuačnej operácie Európskej únie došlo v nedeľu 13. marca.

Operáciu finančne a prevádzkovo podporil mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Ide o súčasť európskeho mechanizmu solidarity pre zdravotnícke transfery utečencov a vysídlených osôb v rámci eurobloku.

Nad presunom maloletých ukrajinských pacientov dozeral taliansky lekársky tím na žiadosť a v úzkej spolupráci s Poľskom.

Komisia v tejto súvislosti pripomenula, že EÚ aj naďalej pokračuje v poskytovaní núdzovej pomoci Poľsku, ktoré hostí najvyšší počet Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Prostredníctvom mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany zaslali veľké zásoby liekov a lekárskeho vybavenia, núdzové prístrešky a vakcíny pre deti Dánsko, Francúzsko, Nemecko a Rakúsko.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)