Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zdravotníci v Keni odmietajú ošetrovať pacientov s COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keňa podľa piatkovej bilancie eviduje 28 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a jedno úmrtie.

Nairobi/Kampala 27. marca (TASR) - Zdravotné sestry v hlavnom meste Kene a najmenej v dvoch ďalších mestách začali protestovať alebo odmietli poskytovať starostlivosť pacientom podozrivým na nákazu novým druhom koronavírusu, pretože im vláda neposkytla dostatočné ochranné prostriedky alebo zaškolenie.

Ako pre agentúru Reuters uviedol Seth Panyako, generálny tajomník kenského združenia zdravotníckych pracovníkov, pokyny, ako sa chrániť pred novým koronavírusom, dostal len "zlomok z asi 100.000 zdravotníkov" v Keni.

Keňa podľa piatkovej bilancie eviduje 28 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a jedno úmrtie.

Reuters pripomenul, že koronavírus sa zatiaľ v Afrike šíri pomalšie než v Ázii a Európe, ale Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) africké štáty upozornila, že možností, ako preventívnymi opatreniami predísť veľkému rozšíreniu koronavírusu, sa každým dňom zmenšujú.

Pohyb ľudí zatiaľ výrazne obmedzili len dve krajiny východnej Afriky - Rwanda a Maurícius. Keňa a Južný Sudán vyhlásili zákaz nočného vychádzania. Jedinými štátmi v regióne, kde zatiaľ nehlásili žiadny potvrdený prípad nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2, sú Južný Sudán a Burundi.