Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zdravotníci v Madride žiadal zlepšenie pracovných podmienok

Zdravotníci stoja pred nemocnicou Navarra počas dvoch minút ticha na pamiatku kolegov, ktorí zomreli na koronavírus v Pamplone 14. mája 2020. Foto: TASR/AP

Španielsko zaznamenalo celkovo 26.834 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 a 235.400 osôb je nakazených.

Madrid 26. mája (TASR) - Zdravotnícki pracovníci z prvej línie boja proti novému koronavírusu sa v pondelok zhromaždili pred niekoľkými nemocnicami v regióne španielskeho hlavného mesta Madrid a žiadali zlepšenie pracovných podmienok, informovala agentúra AFP.

Lekári, zdravotné sestry a ďalší pracovníci poukazovali najmä na nedostatok ochranných pomôcok. Počas zhromaždenia takisto držali dve minúty ticha.

Cieľom protestnej akcie bolo podľa jednej z účastníčok upozorniť ľudí na rizikovosť tohto povolania.

Zdravotnícky systém v Madride je preťažený z dôvodu vysokého počtu prípadov nákazy a úmrtí, pripomína AFP. Zdravotnícki pracovníci upozorňujú na nadmerné pracovné zaťaženie, nedostatok personálu i materiálu.

Protestujúci podľa AFP takisto žiadajú, aby autonómne spoločenstvo Madrid udržalo pracovné miesta dodatočných 10.000 pracovníkov, ktorý zamestnalo v súvislosti s pandémiou. Úrady zaručili, že tieto pracovné miesta zachovajú do konca roka.

Španielsko zaznamenalo celkovo 26.834 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 a 235.400 osôb je nakazených.

V pondelok sa v Španielsku začalo postupné uvoľňovania obmedzení. Niektoré časti krajiny vstúpili dokonca už do druhej fázy, obmedzenia teda zmiernili ešte viac.