Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav expremiéra Berlusconiho sa zlepšuje

Na archívnej snímke z 26. októbra 2022 líder strany Forza Italia (FI - Taliansko vpred) Silvio Berlusconi počúva v Senáte - hornej komore talianskeho parlamentu v Ríme. Foto: TASR/AP

Berlusconiho zdravie je v posledných rokoch pomerne krehké. V roku 2006 mu implantovali v USA kardiostimulátor.

Rím 10. apríla (TASR) - Zdravotný stav bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho sa postupne zlepšuje, oznámili v pondelok jeho ošetrujúci lekári a vyjadrili "opatrný optimizmus". TASR informuje podľa správ AFP a DPA.

Bývalý trojnásobný premiér v súčasnosti pôsobí ako senátor a líder strany Forza Italia. V stredu (5. apríla) ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti milánskej nemocnice San Raffaele pre kardiovaskulárne a dýchacie problémy. Ukázalo sa, že má chronickú myelomonocytovú leukémiu (CMML) a začal už s chemoterapiou.

Tento mediálny magnát pre svoju dlhovekosť v politike získal prezývku "nesmrteľný" a u Talianov vyvoláva buď vášnivý obdiv alebo opovrhnutie. Jeho mnohé obchodné a politické úspechy sprevádzajú dlhotrvajúce právne spory a sexuálne škandály. Od konca minulého roku je jeho strana súčasťou pravicovej koalície premiérky Giorgie Meloniovej.

Berlusconiho zdravie je v posledných rokoch pomerne krehké. V roku 2006 mu implantovali v USA kardiostimulátor. V roku 2016 ho operovali na slabinovú prietrž, neskôr absolvoval ďalšiu operáciu srdca a o tri roky mal črevnú obštrukciu. V septembri 2020 sa na 11 dní ocitol v nemocnici pre zápal pľúc súvisiaci s covidom. Pre ďalšie zdravotné komplikácie bol potom viackrát hospitalizovaný.