Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav Johnsona, ktorý sa zotavuje z COVID-19, sa zlepšuje

Policajt hliadkuje pred Nemocnicou sv. Tomáša v Londýne, v ktorej leží na jednotke intenzívnej starostlivosti britský premiér Boris Johnson v pondelok 6. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Johnsonovi diagnostikovali COVID-19 26. marca.

Londýn 8. apríla (TASR) - Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý bojuje s koronavírusom SARS-CoV-2, sa "zlepšuje", zostáva však na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom v stredu večer agentúra AFP s odvolaním sa na britského ministra financií Rishiho Sunaka.

Nasadená liečba podľa Sunaka zaberá a premiér má dobrú náladu. V londýnskej Nemocnici sv. Tomáša strávil už tri noci po tom, ako ho v nedeľu hospitalizovali. V pondelok ho presunuli na jednotku intenzívnej starostlivosti s vysokou teplotou a silným kašľom.

Britský premiér dostal kyslíkovú podporu, ale nie je napojený na pľúcnu ventiláciu. Minister zahraničných vecí Dominic Raab ako jeho dočasný zástupca vyhlásil, že 55-ročný Johnson bude už čoskoro opäť viesť krajinu v boji proti koronavírusu.

Raab prevzal niektoré z premiérových úloh okrem iného predsedá aj každodenným zasadnutiam vlády. V prípade, že by sa práceneschopným stal aj Raab, zodpovednosť za riadenie krajiny by prevzal Sunak.

Johnsonovi diagnostikovali COVID-19 26. marca. Niekoľko hodín po premiérovi ohlásil pozitívny výsledok na koronavírus aj britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Na ochorenie vyvolané koronavírusom bol pozitívne testovaný i nasledovník trónu princ Charles.

Celkový počet nakazených osôb v Británii dosiahol v stredu 60.733 a 7079 ľudí ochoreniu podľahlo.