Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav Navaľného sa zlepšil, oznámila nemocnica v Berlíne

Na archívnej snímke z 29. februára 2020 ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Pacient je úspešne odpojený od umelej pľúcnej ventilácie, napísala nemocnica vo vyhlásení.

Berlín 14. septembra (TASR) - Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa zlepšil, "dokáže vstať z postele" a byť nakrátko mimo nej. V pondelok o tom informovala nemocnica Charité v nemeckom hlavnom meste Berlín, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

"Pacient je úspešne odpojený od umelej pľúcnej ventilácie," napísala nemocnica vo vyhlásení. "V súčasnosti naberá sily, dokáže vstať z postele a na krátky čas byť mimo nej," dodala Charité.

Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité, kam ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, v ktorom sa viezol - počas letu z mesta Tomsk do Moskvy mu totiž prišlo nevoľno.

Nemeckí experti na základe výsledkov laboratórnych testov dospeli k záveru, že vodca ruskej opozície Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok.

Nemecká vláda v pondelok oznámila, že laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku nezávisle od seba potvrdili tieto zistenia nemeckých expertov.

Tí sú tiež presvedčení, že Navaľnyj prežil iba vďaka rýchlej reakcii pilotov lietadla v Rusku, ktorí urgentne pristáli v Omsku, a vďaka tamojším lekárom, ktorí mu ako protijed injekčne podali atropín.

Táto situácia zvyšuje tlak na Kremeľ, aby celý prípad objasnil. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok naliehal počas telefonického rozhovoru na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohol vyjasniť pokus o vraždu Navaľného.