Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Združenie, ktoré si pripomínalo násilné potlačenie protestov, skončilo

Hongkonský aktivista Joshua Wong (uprostred) drží sviečku s ďalšími účastníkmi počas spomienkového zhromaždenia na pamiatku obetí pri príležitosti 31. výročia krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu v roku 1989, v parku Victoria Park na Causeway Bay v Hongkongu 4. júna 2020. Foto: TASR/AP

Členovia združenia v Hongkongu odhlasovali jeho rozpustenie po tom, ako boli mnohí z nich odsúdení alebo vystavení perzekúcií zo strany miestnych úradov.

Hongkong 25. septembra (TASR) - Hongkonské prodemokratické združenie, ktoré počas uplynulých troch desaťročí každoročne organizovalo spomienku na obete násilného potlačenia protestov na pekinskom Námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men), rozhodlo v sobotu o ukončení svojej činnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Členovia združenia odhlasovali jeho rozpustenie po tom, ako boli mnohí z nich odsúdení alebo vystavení perzekúcií zo strany miestnych úradov. Za mrežami sú už viacerí lídri tohto zoskupenia, ktoré vyvíjalo činnosť od roku 1989.

"Je to veľmi bolestivý zánik. (Hongkonská) vláda využíva všetky zákonné prostriedky na to, aby donútila organizácie občianskej spoločnosti k ukončeniu činnosti," uviedol jeden z členov iniciatívy s názvom Hongkonská aliancia na podporu čínskych vlasteneckých demokratických hnutí, ktorého citovala agentúra AFP.

Hongkonská polícia nedávno vykonala raziu v uzavretom múzeu masakry na Tchien-an-men a skonfiškovala jeho zbierky. Nariadila tiež zrušenie webových stránok aliancie, ako aj jej profilov na sociálnych sieťach.

Deviatich aktivistov a bývalých poslancov minulý týždeň odsúdili na väzenské tresty za organizovanie vlaňajšej nepovolenej spomienky na obete Tchien-an-men. Ďalších osem ľudí, vrátane známeho mediálneho magnáta Jimmyho Laia, budú z rovnakého dôvodu súdiť v novembri.

V Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny, sa každoročne v júni konala sviečková manifestácia na pamiatku obetí masakry na Tchien-an-men z júna 1989. Išlo o jediné takéto podujatie pripomínajúce tieto udalosti v celej Číne.

Vlani v júni však hongkonská polícia po prvý raz konanie sviečkovej manifestácie zakázala, čo zdôvodnila opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Podľa kritikov však išlo o súčasť rozsiahlych zásahov voči prodemokratickej opozícií po vlne masových protivládnych protestov z roku 2019.

Na vlaňajšej spomienke sa 4. júna napriek úradnému zákazu zúčastnili tisíce ľudí. Polícia neskôr zatkla viac než dve desiatky aktivistov vrátane jej organizátorov.

V Hongkongu platí od vlaňajšieho júna kontroverzný bezpečnostný zákon, ktorý kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie. Na základe tohto zákona už v Hongkongu zatkli viac než 100 ľudí.