Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Združenie MERCOSUR si odmietlo vypočuť príhovor V. Zelenského

Na snímke poskytnutej Ukrajinskou prezidentskou kanceláriou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastnil na stretnutí s veliteľmi armády vo vojnou zasiahnutej Dnepropetrovskej oblasti 8. júla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa paraguajskej diplomacie rozhodnutie účastníkov summitu odmietnuť Zelenského požiadavku už komunikovali aj s Kyjevom.

ASUNCIÓN 20. júla (TASR) - Juhoamerické združenie voľného obchodu MERCOSUR odmietlo požiadavku ukrajinského prezidenta, aby na prebiehajúcom summite tohto združenia online predniesol prejav. Oznámil to v stredu Paraguaj, ktorý túto schôdzku na najvyššej úrovni hostí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vlády Argentíny, Brazílie, Uruguaju a Paraguaju zoskupené v združení MERCOSUR sa nedokázali dohodnúť, uviedol paraguajský minister zahraničných vecí Raúl Cano. Zároveň odmietol uviesť, kto bol proti.

Podľa šéfa paraguajskej diplomacie rozhodnutie účastníkov summitu odmietnuť Zelenského požiadavku už komunikovali aj s Kyjevom.

Zelenskyj podľa AFP hovoril minulý týždeň s paraguajským prezidentom Mariom Abdom Benítezom a požiadal ho o povolenie prihovoriť sa vo štvrtok účastníkom summitu MERCOSUR.

Ukrajinský prezident sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prihovoril mnohým svetovým parlamentom a prejavy predniesol i na mnohých regionálnych a medzinárodných fórach. Vypočuť si ho mohli napríklad poslanci Európskeho či slovenského parlamentu ako aj účastníci Svetového ekonomického fóra.