Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelení za predsedníčku EP navrhli švédsku poslankyňu Bahovú Kuhnkeovú

Na archívnej snímke pohľad na Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Bahová Kuhnkeová vo vyhlásení pre médiá uviedla, že jej kandidatúra je poznačená predčasnou smrťou doterajšieho predsedu EP Davida Sassoliho, ktorá v europarlamente spôsobila šok a smútok.

Brusel 12. novembra (TASR) - Europarlamentná politická skupina Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) v stredu oznámila, že nominovala švédsku europoslankyňu a bývalú ministerku pre kultúru a demokraciu Alice Bahovú Kuhnkeovú (50) za kandidátku na predsedníčku Európskeho parlamentu (EP) pre druhú polovicu súčasného volebného obdobia.

Voľby nového šéfa zákonodarného zboru, ako aj podpredsedov EP a kvestorov, sa uskutočnia na budúci týždeň v utorok (18. 1.) počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Skupina Zelených/EFA v tejto súvislosti uviedla, že Alice Bahová Kuhnkeová je poslankyňou EP od roku 2019 a je podpredsedníčkou tejto politickej frakcie. Zároveň je členkou výborov pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) a pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM). Kandidatúru frakcie Zelených získala v utorok, keď dostala viac straníckych hlasov ako francúzska poslankyňa Karima Delliová.

Bahová Kuhnkeová vo vyhlásení pre médiá uviedla, že jej kandidatúra je poznačená predčasnou smrťou doterajšieho predsedu EP Davida Sassoliho, ktorá v europarlamente spôsobila "šok a smútok".

"Budeme si ho pamätať ako hlas za solidaritu, spravodlivosť, demokraciu a silnejšiu Európu. Svoju kandidatúru predkladám s vedomím, že odkaz Sassoliho pre podporu proeurópskej parlamentnej demokracie musí byť rešpektovaný a musí pretrvať," uviedla Bahová Kuhnkeová. Spresnila, že frakcia Zelených bojuje za feministickú, udržateľnú a demokratickú Európu s dôrazom na boj proti klimatickým zmenám a ochranu biodiverzity a v tomto duchu by konala aj ako šéfka europarlamentu.

Funkciu dočasnej predsedníčky zákonodarného zboru EÚ po smrti Sassoliho v utorok v súlade s vnútorným poriadkom inštitúcie prevzala prvá podpredsedníčka EP Roberta Metsolová. Táto maltská europoslankyňa je ako kandidátka Európskej ľudovej strany (EPP) považovaná za favoritku budúcotýždňových volieb. Ďalšími kandidátmi sú poľský poslanec Kosma Zlotowski z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a španielska poslankyňa Sira Regová z Konfederatívnej skupiny zjednotenej ľavice/Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL). Po prvýkrát v histórii EP o predsednícku funkciu súťažia tri ženy. Bahová Kuhnkeová je zároveň prvá kandidátka rasovo zmiešaného pôvodu, jej otec je z Gambie, matka zo Švédska.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)