Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenská vystúpila v Dubaji pri príležitosti MDŽ

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská reaguje počas podujatia Forbes 30/50 Summit pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) 8. marca 2023 v Abú Zabí. Foto: TASR - AP

V Dubaji predniesla príhovor na podujatí s názvom "Forbes 30/50 Summit", na ktorom počas tohto týždňa vystupuje viacero významných žien.

Dubaj 8. marca (TASR) - Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská navštívila v stredu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) Spojené arabské emiráty (SAE). V Dubaji predniesla príhovor na podujatí s názvom "Forbes 30/50 Summit", na ktorom počas tohto týždňa vystupuje viacero významných žien. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Ocenila tiež úsilie bežných Ukrajincov počas pretrvávajúcej vojny. "Sme silou a môžeme pokračovať v úsilí zmeniť svet," uviedla.

AP pripomína, že do SAE existuje jedna z mála priamych leteckých liniek z Moskvy, takže tam môžu vycestovať jednak tí, ktorí sa chcú vyhnúť mobilizácii, a jednak bohatí Rusi. Tí tam presúvajú svoje financie, keďže SAE majú prístup k západným finančným trhom.

Americké ministerstvo financií vyjadrilo znepokojenie z množstva ruského kapitálu na dubajskom trhu s nehnuteľnosťami. V SAE sa od začiatku invázie na Ukrajinu tiež opakovane objavujú superjachty ruských oligarchov.

SAE však na pôde OSN hlasovali proti ruskej vojenskej invázii a Ukrajine poskytujú humanitárnu pomoc. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež viackrát telefonoval s lídrom SAE šejkom Mumammadom bin Zájidom Nahjánom.

Prezident SAE podľa tamojšej agentúry WAM vyjadril záväzok naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc. Nadácii Oleny Zelenskej prisľúbil štyri milióny dolárov na výstavbu sirotincov.

Zelenská vo februárovom videopríhovore na podujatí OSN venovanom porušovaniu ľudských práv na Ukrajine vyzvala na vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zločiny proti ľudskosti, ktoré ruské jednotky páchajú na Ukrajine. Okrem toho sa od začiatku vojny stretla s mnohými svetovými lídrami.