Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenská vyzvala Britov, aby na Vianoce nezabudli na utrpenie Ukrajiny

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská (vpravo) a Akshata Murtyová, manželka britského premiéra Rishiho Sunaka, zdobia vianočný strom pred úradom britskej vlády na londýnskej Downing Street 10 v pondelok 28. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Prvá dáma Ukrajiny je na návšteve v Spojenom kráľovstve po tom, ako britský premiér Rishi Sunak navštívil 19. novembra ukrajinskú metropolu Kyjev.

Londýn 29. novembra (TASR) - Ľudia by počas tohtoročných Vianoc nemali zabúdať na tragédiu, ktorú Ukrajincom spôsobuje ruská invázia, uviedla prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4. TASR o tom informuje na základe správy agentúr DPA a PA Media.

Zelenská ocenila veľkú podporu Spojeného kráľovstva Ukrajine v boji proti ruským inváznym jednotkám. "Pociťujeme pomoc, ktorú dostávame od Británie prostredníctvom politickej, finančnej a humanitárnej podpory pre našich násilne vysídlených ľudí," povedala prvá dáma Ukrajiny.

Dodala, že Ukrajinci sú veľmi unavení z tejto vojny, avšak nemajú na výber. "Bojujeme o svoje životy. Britská verejnosť má na výber. Môže si zvyknúť na našu tragédiu a sústrediť sa na dôležité veci vo svojich životoch. Môj odkaz pre Britov je preto nasledovný: Nie je to len vojna za našu slobodu a naše životy," uviedla Zelenská. Podľa jej slov totiž ide o "vojnu protichodných svetových názorov, vojnu za hodnoty". "Je dôležité, aby boli (tieto hodnoty) zachované. Toto je boj za pravdu a za ľudské hodnoty," zdôraznila.

"Dúfame, že počas blížiaceho sa vianočného obdobia nezabudnete na našu tragédiu a nezvyknete si na naše utrpenie," uzavrela.

Zelenská sa v utorok v Londýne prihovorí aj členom oboch komôr britského parlamentu. Prvá dáma Ukrajiny je na návšteve v Spojenom kráľovstve po tom, ako britský premiér Rishi Sunak navštívil 19. novembra ukrajinskú metropolu Kyjev.

Olena Zelenská bola v pondelok na úrade britskej vlády na londýnskej Downing Street a stretla sa s manželkou britského premiéra Akshatou Murtyovou.