Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zelenského administratívu povedie Bohdan, generálny štáb Chomčak

Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bohdan pred svojim vymenovaním za šéfa prezidentskej administratívy radil Zelenskému v právnych záležitostiach.

Kyjev 21. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v utorok za šéfa svojej administratívy Andrija Bohdana a za nového náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ruslana Chomčaka. Informovala tom agentúra UNIAN.

Bohdan pred svojim vymenovaním za šéfa prezidentskej administratívy radil Zelenskému v právnych záležitostiach.

Generálporučík Chomčak, narodený v júni 1967, zastával od roku 2016 funkciu náčelníka štábu pozemných síl ukrajinskej armády. Vo funkcii náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny vystriedal Viktora Muženka.

Zelenskyj podpísal v utorok dekrét o rozpustení parlamentu a termín predčasných volieb stanovil na 21. júla.

"Hlavným argumentom pre rozpustenie Najvyššej rady je veľmi nízka dôvera ukrajinských občanov v túto inštitúciu," povedal Zelenskyj podľa agentúry DPA na stretnutí s vedením parlamentu.

Zelenskyj v utorok pozval lídrov frakcií v ukrajinskom parlamente, ako aj jeho vedenie, aby prerokovali otázku rozpustenia zákonodarného zboru. Zelenskyj totiž v pondelok vo svojom inauguračnom prejave avizoval jeho rozpustenie a vypísanie nových volieb. Žiadal tiež odchod súčasnej vlády i viacerých ľudí z čela dôležitých rezortov.

Zelenskyj v utorok podľa Interfaxu predostrel návrh, aby sa v parlamentných voľbách prestal uplatňovať väčšinový systém a aby sa hranica na vstup politických strán do parlamentu znížila na tri percentá.