Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vo videu vymenoval zbrane nutné pre víťazstvo nad Ruskom

Na snímke hasiči hasia požiar po ruskom ostreľovaní v meste Charkov počas 48. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 12. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Potrebujeme ťažké delostrelectvo, obrnené vozidlá, systémy protivzdušnej obrany a bojové lietadlá, vymenoval Zelenskij potrebnú výzbroj.

Kyjev 13. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v stredu popoludní nové video, v ktorom varoval, že bez dodávok ďalších zbraní sa vojna stane "nekonečným krviprelievaním šíriacim biedu, utrpenie a skazu". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj vo videu po anglicky povedal, že Ukrajine sa darí brániť proti Rusku "oveľa dlhšie, než útočníci plánovali".

Rusko však stále má kapacity zaútočiť "nielen na Ukrajinu", upozornil Zelenskyj. Podľa neho sa "ďalšími cieľmi Ruska stanú Poľsko, Moldavsko, Rumunsko a pobaltské štáty, ak sloboda na Ukrajine padne".

Preto Ukrajina potrebuje viac zbraní, aby "zachránili milióny Ukrajincov, ako aj milióny Európanov", apeloval Zelenskyj.

"Potrebujeme ťažké delostrelectvo, obrnené vozidlá, systémy protivzdušnej obrany a bojové lietadlá," vymenoval potrebnú výzbroj.

Zelenskyj ukončil videopríhovor slovami: "Sloboda musí byť vyzbrojená lepšie než tyrania. Západné krajiny majú všetko, aby sa tak stalo. Od nich závisí konečné víťazstvo nad tyraniou a množstvo zachránených ľudí."