Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj a Putin privítali dohodu o začínajúcom sa prímerí v Donbase

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

O obsahu telefonického rozhovoru hláv oboch štátov informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Kyjev 26. júla (TASR) - Prezidenti Ruska a Ukrajiny, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj, v nedeľu "privítali dohodu o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase," ktorá nadobudne platnosť v pondelok o 00.01 h miestneho času.

O obsahu telefonického rozhovoru hláv oboch štátov informovala kancelária ukrajinského prezidenta.

Kremeľ medzičasom zdôraznil aj dôležitosť "bezpodmienečného dodržiavania týchto dohôd stranami konfliktu".

Podľa vyhlásenia z Ukrajiny Zelenskyj vyzval na znásobenie úsilia na zabezpečenie prepustenia ukrajinských občanov zadržiavaných na území Donbasu, Krymského polostrova a Ruska.

Kremeľ informoval, že Putin počas telefonátu vyjadril obavy v súvislosti s nedávnym návrhom zákona posudzovaným ukrajinským parlamentom, ktorý podľa Ruska pripravuje cestu k regionálnym voľbám v roku 2022. Podľa Putinovho názoru je však tento zákon v "rozpore s minskými dohodami" a ohrozuje "vyhliadky na urovnanie" konfliktu na východe Ukrajiny.

Najnovšie prímerie v Donbase bolo dohodnuté 22. júla počas rokovania trojstrannej kontaktnej skupiny, ktoré sa konalo v režime videokonferencie.

Uzavretá dohoda o prímerí stanovuje v prvom rade zákaz útočných akcií a činností vojenskej rozviedky, zákaz používania strelných zbraní vrátane ostreľovacích pušiek a potrestanie každého prípadu porušenia prímeria disciplinárnymi opatreniami, informovala agentúra Ukrinform.

Na strane ukrajinských vládnych síl budú dodatočnú kontrolu dodržiavania prímeria, ktoré začne platiť v noci na pondelok o 00.01 h miestneho času, vykonávať špeciálne vyslaní ukrajinskí vojaci so skúsenosťami z mierových misií pod záštitou OSN.

Toto prímerie sa má stať predpokladom pre širšie urovnanie konfliktu na základe protokolov podpísaných v roku 2015 v bieloruskej metropole Minsk.

Štvorstranné rokovania - za účasti Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - sa usilujú dosiahnuť stiahnutie ťažkých zbraní, obnovenie kontroly Kyjeva nad celými hranicami Ukrajiny, väčšiu autonómiu pre Doneckú a Luganskú oblasť a usporiadanie miestnych volieb, dodala agentúra AFP.