Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj a Duda chcú koordinovať medzinárodnú snahu o izoláciu Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Budeme pracovať na konsolidácii medzinárodnej podpory, posilnení obranyschopnosti Ukrajiny, obnove toho, čo bolo zničené, ako aj zväčšovaní izolácie Ruska, napísal Zelenskyj na Twitteri.

Varšava 10. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok dohodol so svojim poľským náprotivkom Andrzejom Dudom na tom, že budú spoločne koordinovať medzinárodné úsilie o ešte väčšiu izoláciu Ruska. Informuje o tom agentúra PAP s tým, že k takejto dohode došlo po sérii ruských raketových útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a viaceré ďalšie ukrajinské mestá.

"Budeme pracovať na konsolidácii medzinárodnej podpory, posilnení obranyschopnosti Ukrajiny, obnove toho, čo bolo zničené, ako aj zväčšovaní izolácie Ruska," napísal v pondelok Zelenskyj na Twitteri. Dudova kancelária ešte predtým tvítovala, že "prebiehajú neodkladné konzultácie prezidentov Andrzeja Dudu a Volodymyra Zelenského".

Hlavný poradca poľského prezidenta pre zahraničnopolitické otázky Jakub Kumoch zase na Twitteri napísal, že dvojica prezidentov diskutovala aj o ďalších dodávkach "prostriedkov, ktoré sú potrebné na obranu Ukrajiny". Kumoch dodal, že najnovšie ruské vojnové zločiny "ešte viac posilňujú" poľskú angažovanosť v tejto záležitosti.

Pri ruských raketových útokoch, ktoré v pondelok ráno zasiahli Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá, zahynulo podľa údajov ukrajinskej polície prinajmenšom desať osôb a zhruba 60 ďalších utrpelo zranenia, informuje agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.