Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj a Macron diskutovali o mierovom procese ohľadne Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo), archívna snímka. Foto: TASR/AP

S Emmanuelom Macronom sme pokračovali v rozhovore o riešení bezpečnostných výziev a o vystupňovaní mierového procesu v rámci normandského formátu, napísal Zelenskyj v tvíte po telefonáte.

Kyjev 3. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že vo štvrtok telefonicky diskutoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a dohodli sa na väčšom presadzovaní mierového procesu vo vyostrujúcom sa konflikte Ukrajiny s Ruskom.

Zelenskyj o tom informoval na Twitteri. Správu priniesla aj tlačová agentúra AFP.

Európa sa snaží rozptýliť napätie medzi oboma susediacimi štátmi. Rusko totiž zhromaždilo pri hraniciach Ukrajiny vyše 100.000 vojakov a sú obavy, že plánuje podniknúť útok. Moskva to popiera.

"S Emmanuelom Macronom sme pokračovali v rozhovore o riešení bezpečnostných výziev a o vystupňovaní mierového procesu v rámci normandského formátu," napísal Zelenskyj v tvíte po telefonáte. Myslel tým rozhovory za účasti Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka.