Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj a Macron v Paríži podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyy si vymieňajú dokumenty po podpísaní dohody v piatok 16. februára 2024 v Elyzejskom paláci v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzsko v rámci dohody prisľúbilo pomoc v hodnote do troch miliárd eur v roku 2024. Vlani poskytlo Ukrajine 2,1 miliardy a v roku 2022 1,7 miliardy eur.

Paríž 16. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok v Paríži podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Francúzsko podľa nej poskytne Kyjevu vojenskú a civilnú pomoc v jej vo vojne proti Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Francúzsko v rámci dohody prisľúbilo pomoc v hodnote do troch miliárd eur v roku 2024. Vlani poskytlo Ukrajine 2,1 miliardy a v roku 2022 1,7 miliardy eur.

Elyzejský palác predtým v spojitosti s touto dohodou uviedol, že nadväzuje na záväzky prijaté v rámci schôdzky zástupcov krajín G7 počas summitu NATO vo Vilniuse v júli 2023.

Zelenskyj v piatok navštívil aj Berlín, kde s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom podpísal podobný bezpečnostný pakt.

Ukrajinský prezident sa počas svojej cesty snaží získať podporu Západu pre ukrajinské sily pred druhým výročím vojny s Ruskom. V piatok navštívi Paríž a v sobotu vystúpi na bezpečnostnej konferencii v bavorskom Mníchove, v rámci ktorej bude rokovať s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Zelenskyj už v januári podpísal dohodu o bezpečnostnej spolupráci s Britániou, keď britský premiér Rishi Sunak navštívil Kyjev.