Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj absolvoval telefonáty s Johnsonom a Macronom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj vo svojom tvíte napísal, že mal posledný rozhovor s Borisom Johnsonom vo funkcií britského premiéra.

Kyjev 5. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok absolvoval telefonáty s odstupujúcim britským premiérom Borisom Johnsonom a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom britská stanica BBC.

Zelenskyj vo svojom tvíte napísal, že mal posledný rozhovor s Borisom Johnsonom vo funkcií britského premiéra. Poďakoval sa mu "v mene ukrajinského ľudu za jeho osobnú odvahu, integritu a veľký prínos v boji proti ruskej agresii".

Johnsona na poste lídra britskej Konzervatívnej strany strieda Liz Trussová, ktorá sa tak v utorok stane aj novou predsedníčkou vlády. Trussová už pred časom prisľúbila, že Zelenskyj bude prvou hlavou štátu, ktorej po svojom zvolení zavolá.

Zelenského rozhovor s Emmanuelom Macronom trval 1,5 hodiny, pričom diskutovali o situácii na fronte a o návšteve delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni v meste Enerhodare na juhovýchode Ukrajiny. Hovorili aj o ďalšej podpore Ukrajiny zo strany Francúzska.

Macron podľa svojej tlačovej služby zdôraznil "potrebu zachovať bezpečnosť a ochranu jadrových zariadení". Povedal, že jediný spôsob, ako zaistiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, je stiahnuť odtiaľ ruských vojakov.

BBC pripomenula, že Záporožská jadrová elektráreň bola v pondelok úplne odpojená od energetického systému Ukrajiny. Súčasne s tým pokračuje aj ostreľovanie areálu elektrárne, pričom zo zodpovednosti za tento stav sa Rusko a Ukrajinu obviňujú navzájom.

Toto ostreľovanie znepokojuje mnohých medzinárodných predstaviteľov, ktorí sa obávajú, že táto situácia by mohla viesť k jadrovej katastrofe.