Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Armáda oslobodila ďalšie obce v Chersonskej oblasti

Ukrajinskí vojaci, ktorí sedia na obrnenom vozidle, držia ukrajinskú vlajku na ceste medzi nedávno oslobodenými mestami Izium a Lyman na východe Ukrajiny v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril očakávanie, že situácia v štyroch oblastiach na východe a juhu Ukrajiny, ktoré Moskva nezákonne anektovala, sa čoskoro stabilizuje.

Kyjev 6. októbra (TASR) - Ukrajinská armáda oslobodila ďalšie tri Ruskom okupované obce v južnej Chersonskej oblasti. V stredu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Novovoskresenske, Novohryhorivka a Petropavlivka... boli oslobodené za uplynulých 24 hodín," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. Dodal, že ukrajinská protiofenzíva pokračuje.

Ukrajinský prezident v utorok uviedol, že od začiatku tohto týždňa sa ukrajinským silám podarilo oslobodiť už "desiatky" Ruskom okupovaných sídel na území Chersonskej, Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyjadril očakávanie, že situácia v štyroch oblastiach na východe a juhu Ukrajiny, ktoré Moskva nezákonne anektovala, sa čoskoro stabilizuje. Poznamenal, že výsledky referend o pripojení Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku sú "viac než presvedčivé". Podľa jeho slov ho nielen "potešili", ale aj "prekvapili".

Od uplynulého piatka utrpela ruská armáda v týchto regiónoch značné straty, pričom sa musela stiahnuť z viacerých strategicky významných miest vrátane mesta Lyman v Doneckej oblasti.