Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Bez elektriny je viac než desať miliónov Ukrajincov

Pes so svietiacim obojkom kráča ulicami Kyjeva počas výpadku elektriny vo štvrtok 17. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj prisľúbil, že ukrajinskú úrady robia všetko, čo môžu, aby dodávky elektrickej energie obnovili, ako sa im to podarilo aj po predchádzajúcich ruských úderoch.

Kyjev 18. novembra (TASR) - Viac než desať miliónov Ukrajincov zostalo vo štvrtok bez dodávok elektrickej energie v dôsledku ďalšej masívnej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Oznámil to vo štvrtok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP.

"Momentálne je bez elektriny viac než desať miliónov Ukrajincov," povedal prezident. Najhoršia situácia je podľa neho v Odeskej, Vinnyckej, Sumskej a Kyjevskej oblasti.

Zelenskyj prisľúbil, že ukrajinskú úrady robia všetko, čo môžu, aby dodávky elektrickej energie obnovili, ako sa im to podarilo aj po predchádzajúcich ruských úderoch.

Po celej Ukrajine sa dnes od rána rozozvučali sirény varujúce pred ďalšou masívnou sériu ruských raketových a dronových útokov, ktoré zasahovali energetickú infraštruktúru, ale aj bytové domy či priemyselné areály.

Nové masívne ruské vzdušné údery zasiahli Ukrajinu v deň, keď vo viacerých oblastiach Ukrajiny, vrátane hlavného mesta Kyjev napadol prvý sneh.

Doposiaľ najväčší útok tohto druhu uskutočnilo Rusko v utorok 15. novembra. Zatiaľ nie je jasné, či ho v rozsahu prekonal ten štvrtkový.

Rusko sa v čase zatláčania svojich pozemných jednotiek v posledných týždňoch čoraz viac uchyľuje k vzdušným úderom zameraným na energetickú infraštruktúru a iné civilné objekty v neokupovaných častiach Ukrajiny.