Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Bežní Ukrajinci odolávajúci ruskej invázii sú moje vzory

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva 3. júna 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v stredu prostredníctvom videokonferencie odpovedal na otázky študentov Fakulty medzinárodných vzťahov a verejnej politiky na Torontskej univerzity.

Kyjev 22. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že jeho vzormi sú bežní Ukrajinci, ktorí odolávali útočiacim ruským silám. Rusko prirovnal k fiktívnej postave lorda Voldemorta z kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zelenskyj v stredu prostredníctvom videokonferencie odpovedal na otázky študentov Fakulty medzinárodných vzťahov a verejnej politiky na Torontskej univerzity.

Prezident za svoje vzory označil "občanov Ukrajiny". "Bežného ukrajinského roľníka, ktorý bol schopný vziať svoj traktor a uzavrieť cestu ruským tankom, bežnú ženu, ktorá vyšla von a zastavila obrnené vozidlá svojimi holými rukami... Toto sú ľudia, ku ktorým vzhliadam," povedal Zelenskyj prostredníctvom prekladateľa.

"Spojili sme sa, aby sme dosiahli nemožné, a vydržíme navzdor všetkému za slobodnú a demokratickú budúcnosť," povedal ukrajinský prezident, ktorého vyjadrenia zaznamenala kanadská televízia CBC News.

Študenti pripomenuli, že samotného Zelenského jeho podporovatelia porovnávajú s britským premiérom z obdobia druhej svetovej vojny Winstonom Churchillom a Harrym Potterom, fiktívnym čarodejníkom, ktorý porazí svojho úhlavného nepriateľa Voldemorta.

Zelenskyj sa za takéto prirovnania poďakoval. "Harry Potter je lepší ako Voldemort a my vieme, kto je v tejto vojne Voldemortom a kto Harrym Potterom – takže vieme, ako sa vojna skončí," povedal Zelenskyj.