Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Bitka o Soledar stále pokračuje

Na nedatovanej satelitnej snímke, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies v utorok 10. januára 2023, sú zničené budovy v meste Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR - AP

Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi.

Kyjev 14. januára (TASR) - Napriek viacerým ruským správam o dobytí malého mesta Soledar na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bitka o mesto stále pokračuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Tvrdý boj o Doneckú oblasť pokračuje," uviedol ukrajinský prezident v piatok vo svojom tradičnom večernom prejave. "Boje o Bachmut a Soledar, o Kreminnu, o ďalšie mestá a obce na východe nášho štátu stále pokračujú," vyhlásil.

Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi. "Veľká vďaka patrí bojovníkom z jednotky 'Kraken' za rozhodné akcie na zničenie nepriateľa na území Soledaru," povedal Zelenskyj.

V Bachmute zasa vzdal hold okrem iného Medzinárodnej légii, jednotke zloženej zo zahraničných bojovníkov.

Ruské vojenské velenie, ako aj neslávne známa ruská súkromná armáda Vagnerova skupina, nasadená v Soledare, vyhlásili, že obsadili mesto ešte vo štvrtok večer. Keďže pri postupe boli úspešní najmä Vagnerovci, ministerstvo obrany v Moskve napokon ustúpilo a prisúdilo zásluhy o dobytie mesta tejto žoldnierskej skupine. "Už po sebe štekajú kvôli tomu, komu treba pripísať zásluhy o taktický postup," okomentoval Zelenskyj ich spor, dodajúc, že to je "jasný signál zlyhania".

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.