Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Cez humanitárne koridory evakuovali 65.000 civilistov

Poľský vojak nesie dieťa utečencov utekajúcich pred vojenským konfliktom na Ukrajine po ich príchode na poľsko-ukrajinský hraničný priechod Medyka na hraniciach s Poľskom 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

Ruské sily spôsobili podľa Zelenského na Ukrajine "humanitárnu katastrofu".

Kyjev 10. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom prejave uviedol, že cez humanitárne koridory sa podarilo z inváziou ťažko zasiahnutých ukrajinských miest evakuovať už 65.000 civilistov. TASR o tom informuje na základe informácií, ktoré zverejnila stanica Sky News.

Evakuácia civilistov sa začala po tom, ako sa Moskva a Kyjev v stredu dohodli na otvorení viacerých humanitárnych koridorov. Ukrajina vo štvrtok otvorila sedem humanitárnych koridorov vrátane jedného z prístavného mesta Mariupol.

Zelenskyj odsúdil lživé výpovede Ruska, ktoré tvrdí, že v zbombardovanej nemocnice v Mariupole neboli pacienti. "Sebaisto klamú tak, ako vždy. Vojnové zločiny nie sú možné bez propagandy, ktorá ich zakrýva," dodal. Ruské sily spôsobili podľa Zelenského na Ukrajine "humanitárnu katastrofu".

Na snímke z 9. marca 2022 tehotná žena kráča dole v pôrodnici poškodenej ostreľovaním v Mariupole na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


"Moje srdce puká z toho, čo okupanti urobili našim mestám, nášmu štátu," povedal líder Ukrajiny podľa stanice BBC. Rusko chce podľa jeho slov ponížiť ukrajinský ľud a "prinútiť ich pokľaknúť a prijať chlieb a vodu z ich rúk". "Nestali sa z nás otroci, ani sa nimi nikdy nestaneme, pretože taká je naša povaha a taký je náš osud," zdôraznil.

Zelenskyj dodal, že po skončení vojny sa všetko na Ukrajine nanovo vybuduje, a to podľa najvyšších štandardov. Vláda už podľa jeho slov plánuje obnovu krajiny. "Po ruskej invázii neostane ani stopy," povedal.

Partnerov Ukrajiny na celom svete zároveň vyzval, aby prichádzali s riešeniami situácie na Ukrajine založenými na realite, a nie na abstraktných názoroch.