Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Dohoda o vývoze obilia musí byť predĺžená

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina je pripravená ostať garantom svetovej potravinovej bezpečnosti, uviedol Zelenskyj.

Kyjev 8. novembra (TASR) - Dohoda o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more musí byť predĺžená. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal v utorok americkej veľvyslankyni pri OSN Linde Thomasovej-Greenfieldovej, ktorá navštívila Kyjev. TASR o tom informuje podľa správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

"Je nevyhnutné, aby dohoda o vývoze obilia v budúcnosti pokračovala. Ukrajina je pripravená ostať garantom svetovej potravinovej bezpečnosti," uviedol Zelenskyj po stretnutí.

Stretnutie americkej veľvyslankyni pri OSN s ukrajinským prezidentom bolo zamerané na "prediskutovanie neochvejného záväzku Spojených štátov voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny", cituje hovorcu americkej misie pri OSN Natea Evansa agentúra AFP.

Počas návštevy Kyjeva sa Thomasová-Greenfieldová stretla aj s ukrajinským ministrom pre infraštruktúru Olexandrom Kubrakom a spolu s americkou veľvyslankyňou v Kyjeve Bridget Brinkovou navštívila spoločnosť KyjivMlyn, ktorá melie múku a produkuje pekárenské výrobky.

"Ukrajina je dlho obilnicou sveta. Dnes som mala možnosť navštíviť zariadenie, ktoré skladuje a spracováva v Kyjeve obilie. Toto zariadenie sa stalo dôležitejšie, pretože ruská armáda napadla množstvo iných ukrajinských zariadení na spracovanie obilia," napísala Thomasová-Greenfieldová na Twitteri.