Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj dúfa, že svet odsúdi ruské „pseudoreferendá“ na Ukrajine

Žena z Doneckej oblasti, územia kontrolovaného proruskou separatistickou vládou, ktorá žije na Kryme, ukazuje svoj hlasovací lístok pred hlasovaním počas referenda v Sevastopole na Kryme v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Tieto hlasovania nie sú len zločinmi proti medzinárodnému právu a ukrajinským zákonom, sú to zločiny proti určitým ľuďom, proti národu, uviedol ukrajinský prezident.

Kyjev 24. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore odsúdil "pseudoreferendá", ktoré proruské úrady organizujú na okupovaných ukrajinských územiach s cieľom pripojiť tieto oblasti k Rusku. Zelenskyj vyjadril nádej, že referendá odsúdi aj svet. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters.

"Svet bude na tieto pseudoreferendá reagovať podľa práva - jednoznačne ich odsúdi," povedal s dôverou Zelenskyj.

"Tieto hlasovania nie sú len zločinmi proti medzinárodnému právu a ukrajinským zákonom, sú to zločiny proti určitým ľuďom, proti národu," uviedol ukrajinský prezident.

Ľudové hlasovania o pripojení k Ruskej federácii sa konajú od piatka do utorka v štyroch oblastiach Ukrajiny - v Doneckej a Luhanskej na východe, ako aj v častiach Chersonskej a Záporožskej na juhovýchode.

Referendá organizované Moskvou na Ukrajine označili za "podvod" Kyjev aj jeho západní spojenci.

Ukrajinskí predstavitelia informovali, že ľuďom v niektorých Ruskom okupovaných oblastiach zakázali odísť preč, kým trvá štvordňové hlasovanie, ozbrojené skupiny chodia od domu k domu a zamestnancom podnikov sa vyhrážajú prepustením, ak sa na referende nezúčastnia, píše Reuters.