Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj dúfa, že Trussová pomôže zmariť deštruktívne snahy Ruska

Na snímke nová líderka britskej Konzervatívnej strany a súčasná britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová prichádza do sídla Konzervatívnej strany po jej víťazstve vo voľbe o post lídra britskej Konzervatívnej strany v Londýne 5. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Ministerka zahraničných vecí Trussová bola v pondelok zvolená za novú líderku konzervatívcov, keď porazila svojho súpera bývalého ministra financií Rishiho Sunaka.

Kyjev 6. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom každodennom prejave v pondelok večer vyhlásil, že dúfa v to, že nová šéfka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová pomôže Kyjevu "zmariť všetky deštruktívne snahy Ruska". TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"My na Ukrajine ju (Trussovú) dobre poznáme - vždy bola na osvietenej strane európskej politiky," poznamenal Zelenskyj s tým, že sa teší na vzájomnú spoluprácu. Najpodstatnejšie je podľa jeho slov "zachovať našu jednotu". Vyslovil preto nádej, že "spoločne dokážeme spraviť omnoho viac pre obranu našich ľudí".

Ministerka zahraničných vecí Trussová bola v pondelok zvolená za novú líderku konzervatívcov, keď porazila svojho súpera bývalého ministra financií Rishiho Sunaka. V utorok ju britská kráľovná Alžbeta II. oficiálne vymenuje za premiérku Spojeného kráľovstva. Nahradí Borisa Johnsona, ktorý ešte v júli oznámil svoju rezignáciu z postu lídra strany i premiéra.

AFP pripomína, že Británia je od začiatku ruskej ofenzívy jedným z hlavných spojencov Ukrajiny. Londýn už dodal Kyjevu množstvo vojenského vybavenia a zbraní, poskytol mu finančné prostriedky na obranu a zaisťuje tiež výcvik ukrajinských síl.

Johnson sa stal prvým západným lídrom, ktorý navštívil Ukrajinu po začiatku ruskej invázie.