Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Európa musí konať skôr, ako Rusko zaútočí na iné krajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj virtuálne vystúpil pred poslancami estónskeho parlamentu 13. apríla 2022 v Tallinne. Foto: TASR/AP

Vysvetlil, že sankcie sú jediným nástrojom, ktorý môže prinútiť Ruskú federáciu k mieru.

Kyjev 13. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európu, aby prijala viac opatrení proti Rusku, a varoval, že "buď zastavíme Rusko, alebo stratíme celú východnú Európu". Informovala o tom agentúra AFP.

"Ak bude Európa strácať čas, Rusko ho využije na rozšírenie vojnovej zóny do ďalších krajín," upozornil Zelenskyj v prejave k poslancom estónskeho parlamentu.

"Pri schvaľovaní nového veľmi dôležitého balíka sankcií voči Ruskej federácii vás vyzývam, aby ste obhajovali potrebu úplného zablokovania všetkých ruských bánk a nielen ich časti. Vyzývam vás, aby ste do sankcií konečne zahrnuli aj ropu," dodal s tým, že embargo treba uvaliť na úrovni celej Európskej únie.

Vysvetlil, že sankcie sú jediným nástrojom, ktorý môže prinútiť Ruskú federáciu k mieru.

Vo svojom prejave Zelenskyj obvinil Rusko z používania fosforových bômb na Ukrajine a označil to za teror voči civilnému obyvateľstvu. Agentúra Reuters, ktorá o tom informovala, upozornila, že Zelenského obvinenie týkajúce sa fosforových bômb nie je možné nezávisle overiť.

Zelenskyj ďalej uviedol, že je potrebné nájsť nástroje, ktoré prinútia Rusko, aby prestalo s nútenými deportáciami ľudí z Ukrajiny.

Vo svojom prejave k estónskym poslancom Zelenskyj zopakoval svoju žiadosť, aby Ukrajina získala štatút kandidátskej krajiny EÚ.