Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj gratuloval Fialovi k predsedníctvu v EÚ, chce spolupracovať

Na snímke zľava francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová a český minister zahraničných vecí Jan Lipavský si podávajú dokument počas prebratia predsedníctva v Rade EÚ v Madride 30. júna 2022. Foto: TASR/AP

Česká republika v piatok prevzala predsedníctvo v Rade EÚ od Francúzska a o šesť mesiacov ho odovzdá Švédsku.

Praha 1. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a viacerí predstavitelia členských štátov Európskej únie v piatok na sociálnej sieti Twitter pogratulovali českému premiérovi Petrovi Fialovi k prevzatiu predsedníckej roly v Rade EÚ.

"Želáme vám úspechy pri implementácii ambicióznych priorít, kde jednou z kľúčových je podpora Ukrajiny," napísal na Twitteri Zelenskyj a dodal, že Ukrajina je pripravená spolupracovať na európskej agende, ktorá sa jej bude týkať. Fiala sa mu poďakoval a uviedol, že sa na spoluprácu teší.

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg na sociálnej sieti poznamenal, že "aj nadchádzajúce mesiace budú náročné a Európa musí konať rozhodne". Svojmu českému ministerskému kolegovi Janovi Lipavskému odkázal, že má jeho plnú podporu. Francúzsku sa poďakoval za dobre zvládnuté predsedníctvo v zložitom geopolitickom kontexte.
-Na snímke z 30. júna 2022 vpravo český premiér Petr Fiala prichádza na summit NATO v Madride.
Foto: TASR/AP

Predsedníčka litovského parlamentu Viktorija Cmilyte-Nielsenová na Twitteri zdôraznila, že Česko preberá predsedníctvo v kritických časoch pre Európu. "Všetky členské štáty EÚ a ich inštitúcie vrátane parlamentov musia zostať jednotné," napísala.

Česká republika v piatok prevzala predsedníctvo v Rade EÚ od Francúzska a o šesť mesiacov ho odovzdá Švédsku. Ako svoje hlavné priority si stanovila zvládnutie utečeneckej krízy a povojnovú obnovu Ukrajiny, energetickú bezpečnosť, posilňovanie obranných kapacít, strategickú odolnosť ekonomiky a odolnosť demokratických inštitúcií.
Na snímke zľava český premiér Petr Fiala, francúzsky prezident Emmanuel Macron a švédska premiérka Magdalena Anderssonová počas prebratia predsedníctva v Rade EÚ v Madride 30. júna 2022.
Foto: TASR/AP