Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj hovoril s Macronom o novom balíku zbraní

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore označil za "veľmi dôležité, aby Rusko dostávalo stále silnejšie signály, že svet neodpustí žiadny z jeho teroristických činov".

Kyjev 1. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu telefonicky hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o novom balíku pomoci pre ukrajinskú armádu.

Podľa televízie BFM, monitorovanej TASR, Macron v rozhovore zopakoval svoj záväzok poskytnúť Ukrajine "všetku potrebnú pomoc s cieľom obnoviť jej zvrchovanosť a územnú celistvosť".

Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore označil za "veľmi dôležité, aby Rusko dostávalo stále silnejšie signály, že svet neodpustí žiadny z jeho teroristických činov".

Vyzdvihol, že veľa globálnych aktérov je absolútne zásadových v presadzovaní sankčného režimu voči Rusku za teror, ktorá pácha voči Ukrajine. Zelenskyj sa v príhovore poďakoval "každému jednému človeku na svete, ktorý pomáha posilňovať izoláciu" Ruska a jeho vedenia a zastaviť im akékoľvek dodávky zbraní a ich komponentov.

Ukrajinský líder sa okrem toho poďakoval spojencom za dodávky zbraní, vyčlenenie finančnej i inej pomoci na podporu Ukrajiny vo vojne rozpútanej Ruskom.

Zelenskyj sa osobitne zmienil o Dánsku, ktorému sa poďakoval za dodané húfnice, Slovinsku za obrnené vozidlá, Španielsku za tanky a Nemecku za plánovanú dodávku ďalších obrnených vozidiel a granátov.

Vyjadril aj vďaku Holandsku a jeho parlamentu za rozhodnutie vycvičiť ukrajinských vojakov na vyspelých západných systémoch, ako aj za ochotu Talianska pomôcť Ukrajine pri povojnovej obnove.

Ocenil i Chorvátsko za pomoc pri liečbe zranených ukrajinských vojakov.

Zelenskyj sa v najnovšom príhovore poďakoval tiež USA za balík finančnej pomoci v objeme 1,25 miliardy dolárov na podporu ukrajinského rozpočtu.