Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj hovoril s Macronom o „ruskom jadrovom terorizme“

Na archívnej snímke poskytnutej Ukrajinskou prezidentskou kanceláriou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadili počas invázie ruské jednotky.

Kyjev 16. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v utorok so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom o "ruskom jadrovom terorizme" v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Pokračuje dialóg s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informoval som ho o situácii na fronte, ruskom jadrovom terorizme v Záporožskej jadrovej elektrárni," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. Zároveň uviedol, že Macronovi poďakoval za "hmatateľnú obrannú pomoc".

Prezidenti okrem toho v telefonáte hovorili o "makrofinančnej pomoci" smerovanej Ukrajine a výzvach spojených s potravinovou bezpečnosťou. Zelenskyj na Twitteri okrem toho vyzval na sprísnenie sankcií uvaľovaných na Rusko.

Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadili počas invázie ruské jednotky. Zariadenie sa počas uplynulých dní stalo terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňujú Kyjev s Moskvou.