Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj hovoril so Scholzom o ďalších sankciách a obrannej pomoci

Na archívnej videosnímke z 10. mája 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit uviedol, že Scholz počas telefonátu zdôraznil, že ozbrojený konflikt na Ukrajine musí ukončiť Rusko.

Kyjev/Berlín 12. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v stredu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o obrannej pomoci, spolupráci v energetickom sektore a o rastúcom počte sankcií uvaľovaných na Rusko. TASR o tom informovala na základe agentúry DPA a denníka The Guardian.

"Absolvoval som pravidelný rozhovor s kancelárom Olafom Scholzom. Hovorili sme o obrannej pomoci, spolupráci v energetickom sektore a pribúdajúcich sankciách uvaľovaných na ruského agresora. Ceníme si dialóg na vysokej úrovni a podporu v našom boji," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit uviedol, že Scholz počas telefonátu zdôraznil, že ozbrojený konflikt na Ukrajine musí ukončiť Rusko.

"Kancelár a ukrajinský prezident si tiež vymenili názory týkajúce sa veľmi konkrétnych a praktických spôsobov, ako pokračovať v pomoci Ukrajine, a súhlasili, že ostanú v blízkom kontakte,"
povedal Hebestreit.

The Guardian pripomína, že Zelenskyj pozval Scholza, aby 9. mája navštívil Ukrajinu a spravil tak silné politické gesto. Nemeckí lídri totiž podľa britského denníka v minulosti často v tento dátum, keď Rusko oslavuje Deň víťazstva, navštevovali Moskvu. Scholz však napokon v pondelok Ukrajinu nenavštívil a namiesto toho zostal v Berlíne, kde privítal francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Schloz s Macron pritom spoločne navštívili Brandenburskú bránu, ktorá bola na znak podpory nesvietená v ukrajinských farbách.

Agentúra Reuters poznamenala, že Scholz sa zdráhal navštíviť Ukrajinu po tom, ako Kyjev neprejavil ochotu privítať nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Ten je na Ukrajine spájaný s nemeckou politikou, ktorá presadzovala blízke obchodné a iné vzťahy s Ruskom. Ukrajinu však v utorok navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Tá je najvyššou nemeckou predstaviteľkou, ktorá navštívila Kyjev od začiatku ruskej invázie.