Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj je presvedčený, že svet zdolá súčasné hrozby

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí z obrazovky s účastníkmi Svetového ekonomického fóra v Davose vo Švajčiarsku v stredu 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

Čas, ktorý svet využíva na premýšľanie, teroristický štát využíva na zabíjanie, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Davos/Kyjev 18. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu žiadal medzinárodné spoločenstvo o rýchle prijímanie rozhodnutí a vyjadril presvedčenie, že svet zdolá súčasné hrozby. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News, ktorá jeho prejav sprostredkovala.

"Čas, ktorý svet využíva na premýšľanie, teroristický štát využíva na zabíjanie," povedal Zelenskyj, ktorý prostredníctvom videokonferencie vystúpil na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose. "Ukrajina a jej spojenci tomu odolávajú už takmer jeden rok a počas tohto obdobia sa potvrdilo, že všetky naše pohotové kroky priniesli pozitívne výsledky," vyhlásil.

Otvorenie hraníc európskych krajín pre Ukrajincov, dohody o vývoze obilia, jednota v oblasti energií podľa Zelenského zachránili milióny životov – nielen na Ukrajine. "Celý svet potrebuje takúto rýchlosť v rozhodnutiach a činoch," zdôraznil.

Svet podľa jeho slov váhal v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym, i v roku 2022, keď Moskva "bez váhania" začala vojnu. "Svet nesmie váhať dnes a ani nikdy," povedal Zelenskyj.

Takisto vyjadril presvedčenie, že hoci jeho krajina vojnu nezačala, ukončí ju. Medzinárodné spoločenstvo požiadal, aby pokračovalo v dodávkach zbraní pre Ukrajinu.

Pripomenul okrem toho, že na zasadnutí WEF po prvý raz vystúpil pred tromi rokmi, keď svet bojoval s ochorením COVID-19, v čom zvíťazil. "Teraz svet bojuje proti Putinovi. O tri roky budeme v Davose hovoriť o nových výzvach a hrozbách," povedal Zelenskyj. To podľa neho znamená, že dovtedy definitívne prekonáme súčasné hrozby.

Ukrajinský prezident si na začiatku svojho prejavu minútou ticha uctil obete stredajšej havárie vrtuľníka v meste Brovary neďaleko Kyjeva, pri ktorom prišlo o život 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského.