Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Je životne dôležité, aby USA schválili pomoc pre Ukrajinu

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov blokuje republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov.

Kyjev 18. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že rýchle rozhodnutie amerického Kongresu o miliardách dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine je "životne dôležité". Vyhlásil to v Kyjeve na stretnutí s americkým republikánskym senátorom Lindseyom Grahamom, informuje TASR na základe správy z tlačovej agentúry AFP.

"Pre nás je životne dôležité, aby Kongres rýchlo dokončil všetky potrebné procedúry a urobil konečné rozhodnutie..., ktoré posilní ukrajinskú ekonomiku a naše ozbrojené sily," citoval Zelenského vo vyhlásení prezidentský úrad.

Balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov blokuje republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov. Jej predseda Mike Johnson trvá na tom, že podmienkou schválenia pomoci je sprísnenie režimu na hraniciach USA s Mexikom, teda boja proti nelegálnemu prisťahovalectvu.

Ukrajinskí vojaci hlásia nedostatok munície spôsobený práve meškaním americkej pomoci a ruské sily postupujú v niektorých častiach frontu na východe Ukrajiny.