Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Konflikt s Ruskom by znamenal rozsiahlu vojnu v Európe

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo a Ukrajina sa podľa neho dohodli, že budú spolupracovať na posilnení schopnosti Ukrajiny brániť sa voči prípadnej ruskej agresii.

Kyjev 1. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok po rokovaní s britským premiérom Borisom Johnsonom v Kyjeve povedal, že vojenský konflikt s Ruskom by sa týkal nielen Ukrajiny, ale viedol by k rozsiahlej vojne v Európe. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

"Musíme byť pripravení na zlé veci... Musíme brániť našu krajinu a chrániť našu kultúru, jazyk a tradície... Rusi by nás mali počúvať. Mali by počúvať a pochopiť, že vojna je niečo, čo v skutočnosti nikto nepotrebuje. Ale zároveň sme nikoho nepozvali, aby nás prišiel navštíviť so zbraňou v ruke," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii po boku britského premiéra Johnsona. Podľa neho sú Ukrajinci pripravení "bojovať do samého konca". Prezident zároveň varoval, že prípadný vojenský konflikt by zasiahol celý kontinent.

"V prípade silnej eskalácie proti nášmu štátu dôjde k tragédii. Hovorím to veľmi otvorene. Toto nebude vojna Ukrajiny a Ruska. Toto bude európska vojna. Plnohodnotná vojna," vyhlásil predstaviteľ Kyjeva.

Zelenskyj zároveň poďakoval Británii za podporu v "ťažkých časoch". Spojené kráľovstvo a Ukrajina sa podľa neho dohodli, že budú spolupracovať na posilnení schopnosti Ukrajiny brániť sa voči prípadnej ruskej agresii. Zároveň spresnil, že počas rokovania diskutovali o možných krokoch, ktoré majú odradiť Ruskú federáciu od útoku.

"Sme vďační Británii za podporu, ktorú potvrdzuje aj rozhodnutie britskej vlády zaviesť voči Rusku sankcie v prípade agresie voči Ukrajine," dodal prezident. Zelenskyj zároveň povedal, že Ukrajina zodpovedne pristupuje k minskej dohode o ukončení vojny na východe Ukrajiny, ale nesúhlasí s Ruskom v postupe, akým má byť dohoda implementovaná.

Britský premiér Boris Johnson počas tlačovej konferencie v Kyjeve povedal, že Rusko sa snaží zmeniť bezpečnostnú architektúru Európy.

"Ide tu o celú európsku bezpečnostnú architektúru, pretože nepochybujte o tom, čo sa tu podľa mňa snaží dosiahnuť (ruský) prezident Putin. Myslím si, že sa nás snaží prinútiť, aby sme zmenili spôsob, akým sa pozeráme na európsku bezpečnosť tým, že priložil zbraň k hlave Ukrajiny a zastrašuje ju," povedal Johnson a dodal, že Kyjev má morálne i zákonné právo brániť sa.

Rusko za uplynulé týždne pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo desaťtisíce vojakov. Moskva však údajnú inváziu odmieta a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky.