Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj kritizoval armádu za rozhodnutie o obmedzení pohybu brancov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj čaká na lídrov Francúzska, Nemecka, Talianska a Rumunska v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Po ostrej kritike na sociálnych sieťach ozbrojené sily toto nariadenie upresnili tak, že dané pravidlo pre brancov sa vzťahuje len na prechod cez hranice jednotlivých oblastí Ukrajiny.

Kyjev 6. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval v utorok rozhodnutie armády, ktorá oznámila, že muži vo veku 18–60 rokov, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť, budú smieť miesto bydliska opustiť len so zvláštnym povolením. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Zelenskyj uviedol, že minister obrany Olexij Reznikov, náčelník generálneho štábu a vrchný veliteľ armády mu budú musieť na najbližšom zasadnutí generálneho štábu detailne vysvetliť avizované zmeny týkajúce sa obmedzení pohybu brancov.

"Ľuďom sľubujem objasnenie tejto záležitosti a žiadam generálny štáb, aby takéto rozhodnutia neprijímal bezo mňa," povedal Zelenskyj vo videoprejave. Dodal, že uvedené kroky velenia ozbrojených síl vyvolali v spoločnosti nepochopenie a pobúrenie.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj a generálny štáb v utorok ohlásili, že branci budú na to, aby mohli opustiť miesto svojho oficiálneho pobytu, potrebovať mimoriadny súhlas. Odvolali sa pritom na zákon z roku 1992, ktorý takéto opatrenia umožňuje v čase vojnového stavu. Ten na Ukrajine platí od začiatku ruskej invázie.

Po ostrej kritike na sociálnych sieťach ozbrojené sily toto nariadenie upresnili tak, že dané pravidlo pre brancov sa vzťahuje len na prechod cez hranice jednotlivých oblastí Ukrajiny.

Od februára, keď na Ukrajine vypukla vojna, nesmú muži vo veku 18–60 rokov – až na výnimky – opustiť vlasť, vysvetľuje DPA. Od októbra sa bude vojenská služba v niektorých profesijných skupinách navyše vzťahovať aj na ženy.