Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj kritizoval bezpečnostnú architektúru vo svete

Na snímke poskytnutej Ukrajinskou prezidentskou kanceláriou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine podľa Zelenského ukázala, aká krehká je sloboda.

Kyjev 4. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videopríhovore zverejnenom v stredu večer kritizoval bezpečnostnú architektúru vo svete, ktorá je podľa neho absolútne neadekvátna. Okrem vojny, ktorú vo februári na Ukrajine rozpútali ruské sily, poukázal aj na konflikty na Balkáne, Taiwane či Kaukaze. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Všetky tieto situácie sa zdajú byť odlišné, avšak zjednocuje ich jeden faktor - nefungujúca globálna bezpečnostná architektúra," konštatoval Zelenskyj. Rok 2014 nazval "prelomovým", pričom poznamenal, že medzinárodné spoločenstvo vtedy Rusku nezabránila pokračovať v nezákonných aktivitách, akými boli anektovanie Krymského polostrova či zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad Donbasom na východe Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine podľa Zelenského ukázala, aká krehká je sloboda. Zdôraznil, že svet potrebuje "efektívnu bezpečnostnú architektúru, ktorá zaistí, že žiadny štát už nikdy nebude môcť použiť teror proti inému štátu".

Zelenskyj opätovne obvinil Moskvu, že nevyprovokovanou inváziou na Ukrajinu porušilo medzinárodného právo. Kremeľ podľa neho len predstiera, že je otvorený mierovým rokovaniam s Kyjevom. Ak by Moskva skutočne chcela dosiahnuť mierové riešenie konfliktu, nedochádzalo by v súčasnosti k preskupovaniu ruských jednotiek na juhu Ukrajiny, dodal.