Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj kritizuje Macrona,ktorý nenazval vojnu na Ukrajine genocídou

Na archívnej snímke z 18. februára 2022 francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Bol by som opatrný, čo sa týka takýchto termínov, pretože tieto dva národy (Rusi a Ukrajinci) sú bratské. Chcem sa naďalej snažiť, ako je to len možné, zastaviť vojnu a obnoviť mier, uviedol Macron.

Kyjev 13. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že odmietol označiť zabíjanie na Ukrajine za genocídu. Takisto podrobil kritike Macronovo označenie Rusov za "bratský" národ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Takéto veci sú pre nás veľmi bolestivé, preto vyviniem maximálne úsilie, aby som si s ním túto záležitosť prediskutoval," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s prezidentmi Poľska a pobaltských krajín.

Macron a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu odmietli pridať k americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde", pripomína AFP.

"Je to čoraz jasnejšie, že (ruský prezident Vladimir) Putin sa pokúša vymazať čo i len predstavu o tom, že by niekto mohol byť Ukrajincom,"
povedal Biden.

Zelenskyj Bidenove vyjadrenia ocenil. "Pravdivé slová... Nazvať veci ich pravými menami je nevyhnutné, aby sme sa vzopreli zlu," napísal na Twitteri.

Macron však v stredu v rozhovore pre francúzsku verejnoprávnu stanicu France 2 zdôraznil, že je nutná opatrnosť vo vyjadrovaní.

"Bol by som opatrný, čo sa týka takýchto termínov, pretože tieto dva národy (Rusi a Ukrajinci) sú bratské. Chcem sa naďalej snažiť – ako je to len možné – zastaviť túto vojnu a obnoviť mier," zdôraznil Macron. "Nie som si istý, či eskalácia rétoriky slúži tomuto cieľu," dodal.