Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj kritizoval nejednotný postoj Západu voči Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zelenskyj tiež poukázal na nedostatočný konsenzus, čo sa týka žiadosti Švédska a Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Davos 25. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko, informovala agentúra AFP.

Zelenskyj uviedol, že je vďačný za podporu od amerického prezidenta Joea Bidena; nedostatočné odhodlanie k pomoci Ukrajine je však podľa vlastných slov evidentné v rámci Európy.

Ako konkrétny príklad menoval Maďarsko, ktoré nesúhlasí napríklad so zavedením embarga EÚ na ruskú ropu. "Maďarsko nemá jednotný postoj s ostatnými krajinami EÚ," povedal Zelenskyj počas panelovej diskusie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

"Sme na európskom kontinente a potrebujeme podporu zjednotenej Európy," apeloval ukrajinský líder. Táto jednota by sa mala týkať aj dodávok zbraní Kyjevu a Západ podľa jeho slov v tejto otázke jednotný nie je. "Našou obrovskou výhodou voči Rusku by bolo, ak by sme boli (my v Európe) skutočne zjednotení," zdôraznil.

Zelenskyj tiež poukázal na nedostatočný konsenzus, čo sa týka žiadosti Švédska a Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie. S týmto bezprecedentným krokom oboch severských krajín totiž nesúhlasí Turecko.

Agentúra AFP pripomína, že USA a európske krajiny poskytli Ukrajine už vojenskú podporu v objeme miliárd dolárov. Kyjev však žiada ďalšie navýšenie pomoci, členstvo Ukrajiny v NATO a EÚ a zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

"Ukrajina bude bojovať, až kým nezíska späť celé svoje územie," citovala slová Zelenského agentúra DPA. Ako dodal, je pripravený rokovať s Moskvou v prípade, že Rusko stiahne svoje sily z ukrajinského územia. Povedal takisto, že so šéfom Kremľa Putinom by hovoril len osobne a priamo, bez sprostredkovateľov.

"V tomto okamihu Rusko seriózne nerokuje," ale snaží sa dobyť čo najviac ukrajinských území, konštatoval Zelenskyj.