Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj kritizoval v belgickom parlamente obchodovanie s diamantmi

Poslanci belgického parlamentu tlieskajú ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému po jeho virtuálnom prejave v belgickom parlamente v Bruseli 31. marca 2022. Foto: TASR/AP

Sankcie Európskej únie zakázali export diamantov a iných luxusných komodít do Ruska, nezakazujú však import ruských diamantov. Spojené štáty ich dovážanie už zakázali.

Brusel 31. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval vo štvrtok obchodníkov s diamantmi v Belgicku, ktorí stále dovážajú ruské vzácne kamene. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

"Sú ľudia, pre ktorých sú dôležitejšie ruské diamanty občas predávané v Antverpách," uviedol Zelenskyj vo videopríhovore k belgickým zákonodarcom, pričom odkazoval na diamantový trh v tomto prístavnom meste.

"Mier je cennejší ako diamanty, ako ruské lode v prístave, ako ropa a plyn, tak nám pomôžte," pokračoval ukrajinský líder.

Agentúra Belga informovala, že Zelenskyj vyzval členov belgického parlamentu, aby podporili bezletovú zónu nad Ukrajinou, pričom uviedol, že ľudia v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol "bojujú za bezpečnosť všetkých miest Európy".

Sankcie Európskej únie zakázali export diamantov a iných luxusných komodít do Ruska, nezakazujú však import ruských diamantov. Spojené štáty ich dovážanie už zakázali, pripomína DPA.