Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Merkelová a Sarkozy by mali navštíviť mesto Buča

Na snímke z 3. apríla 2022 sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prihovára k národu z Kyjeva počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ukrajinský líder však následne objasnil, že neobviňuje Západ, len si myslí, že jeho krajina má "právo hovoriť o nerozhodnosti".

Kyjev 4. apríla (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy by mali navštíviť kyjevské predmestie Buča, kde po odchode ruských vojakov našli desiatky zabitých civilistov. Podľa Zelenského by si tam politici urobiť obraz o svojej neúspešnej politike voči Rusku z uplynulých rokov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a denníka The Guardian.

Členské štáty NATO na summite v roku 2008 dali Ukrajine vyhliadku na prijatie do Aliancie, od ktorej však ustúpili s ohľadom na Rusko, pripomína DPA.

"Pozývam pani Merkelovú a pána Sarkozyho, aby navštívili Buču a pozreli sa, kam politika ústupkov voči Rusku za 14 rokov viedla,"
povedal Zelenskyj vo videopríhovore v nedeľu večer.

Ukrajinský líder však následne objasnil, že neobviňuje Západ, len si myslí, že jeho krajina má "právo hovoriť o nerozhodnosti".

"Neobviňujeme nikoho okrem konkrétnych ruských vojakov, ktorí toto urobili našim ľuďom. A tých, ktorí im vydali príkazy. Ale máme právo hovoriť o nerozhodnosti. O ceste do takejto Buče, Hostomeľa, Charkova, Mariupola," citoval Zelenského The Guardian.